2020-03-04 Direktrapport från Japan & Mycket Annat

Mitt i Asien

Nu kan du feriejobba i Japan i ett helt år! 


   Du som är mellan 18-30 år och svensk medborgare kan söka visum att vistas i Japan upp till ett (1) år från inresedagen och tillfälligt ta anställning under resan som ett sätt att förstärka reskassan. Mera här:

https://www.mofa.go.jp/files/000509952.pdf

OM SENASTE AVSNITTET:

JON THUNQVIST RAPPORTERAR DIREKT FRÅN JAPAN

(22020-03-04)


Coronaviruset: Coronaviruset har verkligen fått Japan att gå i däck. Inte så att det är särskilt många, OFFICIELLA, sjukdomsfall. Omkring tusen enligt de senaste siffran vid denna podds publicering. För ett land med 127 miljoner invånare så är det - hur man än väljer se på det - inte särskilt många. Men alla pratar om corona. I sammanhanget kan det vara värt att nämna att en stor FÖRDEL med det japanska sättet att umgås är att man bugar istället för att ta i hand när man träffar en ny person. Klokt, bra och bör kanske rekommenderas till resten av världen. Och plötsligt beordrar premiärminister Abe att alla grundskolor i hela Japan ska stängas.


Olympiska spelen i Tokyo: Nu står det faktiskt och väger. Spelen kan mycket väl bli inställda eller åtminstone uppskjutna. När det rör sig om en sån jätteorganisation som ett olympiskt spel så måste åtgärder anpassas och stämmas av mot varandra för att det hela ska fungera. Beslut måste tas utifrån gällande omständigheter, inte såsom omständigheterna i bästa fall ser ut om tre veckor eller tre månader.Det kan, och bör kanske, komma ett beslut vilken dag som helst.


Japanpoddens redaktörer rapporterar och kommenterar (i spelordning):

  • Riksdagens Konstitionsutskott besöker Japan. Varför?
  • Kvinnor i beslutsfattande positioner i Japan. Vad händer?
  • Pappaledigt i Japan. Finns det?
  • Japanska ambassadens tävling i japanska. Vinnaren William intervjuas
  • Sveriges ambassadör till Japan, Pereric Högberg, analyserar dagsläget i Japan, bla Japans ökade ambitioner som global aktör, och mycket mer


Länkar av intresse (klickbara):

Lyssna på Japanpodden

  

    Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


    Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist