JP20200825: Tilbaka efter sommarlovet; En andra Corona-våg i Japan?

Mitt i Asien

Nu kan du feriejobba i Japan i ett helt år! 


   Du som är mellan 18-30 år och svensk medborgare kan söka visum att vistas i Japan upp till ett (1) år från inresedagen och tillfälligt ta anställning under resan som ett sätt att förstärka reskassan. Mera här:

https://www.mofa.go.jp/files/000509952.pdf

I samarbete med Sweden Japan Foundation

Denna gång: Tillbaka från sommarledighet! Redaktörerna Spekulerar - Corona: En andra våg i Japan? Hur påverkas japaners liv och samhälle - på kort och lång sikt? Lättare, äntligen, för utlänningar boende i Japan att ta sig ut och in i landet? Och inte minst - äter man kräftor i Japan? (JAPANPODDEN 2020-08-25)

En andra våg av Corona smittade i Japan (worldometer)

Kräftor i Japan - finns dom? (Japans ambassadör på Twitter)

   Välkommen till första Japanpodden efter sommaruppehållet.  Innehållet denna gång:


 • Hur har sommaruppehållet varit varit för redaktörerna? Allt från kräftfiske till upptäcksfärd i egna biblioteket
 • Corona i Japan: Fortsatt ökning av Corona smittade - både i Tokyo och andra platser - speciellt oroande när skolor och jobb går igång igen; Men på den positiva fronten - snart blir det förhoppningsvis lättare för utlänningar boende i Japan att ta sig ut och in igen i landet - tack vare Gaiatsu?  
 • Redaktörerna spekulerar:  Hur påverkas den japanska familjen av arbete hemifrån? Kvinnor och män tycker helt olika; Coronafettma - hälften av kvinnorna och 30% av männen har gått upp i vikt - för mycket stillasittande och godis /öl? Politiska implikationer - Abe-san sätter rekord som primiärminister trots skandaler - medan oppositionen saknar kraft pga fortsatt splittring; Vilka förändringar pga Corona kan förväntas bli bestående i det längre perspektivet?
 • Görans Spaning: Förändringens vindar blåser i Japan


   Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Och registrera för prenumeration på Japanpodden om ni inte redan gjort det! Prenumeranter är bland de första att få nya avsnitt av Japanpodden.

 

   Länkar av intresse (klickbara)

  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP