JP20200614: Japansk ekonomi drabbas kraftigt av Corona; Att förstå och tolka olika mötessituationer

Mitt i Asien

Nu kan du feriejobba i Japan i ett helt år! 


   Du som är mellan 18-30 år och svensk medborgare kan söka visum att vistas i Japan upp till ett (1) år från inresedagen och tillfälligt ta anställning under resan som ett sätt att förstärka reskassan. Mera här:

https://www.mofa.go.jp/files/000509952.pdf

I samarbete med Sweden Japan Foundation

Denna gång: Nyhetssammanfattning - Japansk ekonomi drabbas kraftigt av Corona;  Direkt från Tokyo - Black Lives Matter även i Japan; Redaktörerna Spekulerar - Att förstå och tolka olika mötessituationer (JAPANPODDEN 2020-06-14)

Affärsmöte i Japan (göranedman)


Historien om Japans Rickshaw (taiken)

   Japanpoddens redaktörer befinner sig fortfarande på olika platser pga rådande situation, men vår producent Jon har återigen lagt ner mycket energi för att få till en bra ljudkvalite. Låt oss få veta via info@japanpoddens.se vad ni tycker om det, och annat. Innehållet denna gång:


 • Jons Nyhetssammanfattning: Japanska affärsindexet "Tankan" på lägsta nivå sedan finanskrisen 2009; Nu kommer notan för flytten av OS i Tokyo; "Ät så mycket Wagyu (Kobe Beef) som du orkar"; "Try Swedish" i varuautomater på svenska ambassaden; Bara i Japan - Corona-säkrade varuautomater?
 • Mika direktrapporterar från Tokyo: "Black Lives Matter" även i Tokyo; Polisvåld i Japan?; "Whitening Beauty Effect"; Rusning när IKEA drar igång ny typ av butik i Harajuku, 
 • Redaktörerna spekulerar om Japanska Mötessituationer: Hur ska man tolka beteenden i affärsmöten, tex att chefen somnar? Om vikten av att prata om väder och vind, och lyssna på de outtalade signalerna; Odla och ta väl hand om dina kontakter på middle management; Vad är möten till för egentligen? När tas besluten egentligen? Skillnaden mellan möten och förhandligar; Även innehållslösa möten kan vara viktiga; Underskatta inte vikten av namnkortsprocessen. Skillnaden mellan Honne och Tatemae; Bra och dåliga ursäkter för att tacka nej, eller att säga upp sig.
 • Lasses Glömda & Gömda Japan: Ursprunget av Rickshaw, "Människodriven vagn".


   Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Och registrera för prenumeration på Japanpodden om ni inte redan gjort det! Prenumeranter får Japanpodden först av alla!! 

 

   Länkar av intresse (klickbara)

  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP