JP27 2021-04-03 Hanami

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt: Nyhetssammanfattning; Tema - Hanami, dvs Hur man firar körsbärsblommornas blomning i Japan: Mika rapporterar direkt från park i Tokyo - Hur påverkar pandemin firandet? Redaktörerna spekulerar: Egna erfarenheter och tankar kring Hanami i Japan; Fråga många undrar över: Varför finns det japanska körsbärsträd i Kungsträdgården i Stockholm? (JAPANPODDEN 2021-04-03)

Sakura - Hurra!!
Här är det OK att vara
Bild 3
Bild 1
Bild 5
Bild 8
Bild 7
Bild 2
Bild 9
Bild 10
Bild 6

Mikas bilder från öppna och stängda Hanami- platser i Tokyo (mika)

Bild 0 - Larske
Bild 1 - Wolodarski
bild 4 - Holger Ellgard
Bild 5 - Kungstradgarden_1950 - Oscar Bladh

Körsbärsträd i Kungsan (wikipedia, Bladh, Ellgard, Larske, Wolodarski)

Engelsmannen som räddade körsblomman åt Japan (us-japanesegardens)

Innehållet denna gång:


 • Nyhetssammanfattning: Fjärde vågen på gång i Japan? Smittotalen fortsätter att öka, och nu fullt på alla IVA-avdelningar; AstraZena ska producera Covid-vaccin i Japan: Förhoppningen är att undvika vaccin-konkurrens och att snabba på den fortfarande låga vaccinationsgraden; OS i Tokyo:  Staffetten med olympiska elden igång som planerat mars 25; Traditionella välkomstceremonier för nyanställda i april: I år för första gången nästan uteslutande virtuellt, tex Toyota; Återupptagna krav på NordKorea om kärnvapensnedrustning: Säkerhetsrådgivare från USA; Japan och SydKorea återupptar möten;  Sony byter nam till Sony: Sony Corporation blir Sony Group för att bätre greppa vad man gör idag


 • Tema - Hanami, dvs hur man firar körsbärsblomningen i Japan:
  • Mika rapporterar från en (mycket blåsig) park i Tokyo: Är det OK med Hanami trots pandemin? Berömda och välbesökta platser, tex Nakameguro, är ju totalt avspärrade? Vad gör dom som ändå gett sig ut? Vad har hon, som nästan alla andra nuförtiden, laddat upp med från närmsta Konbini?
  • Redaktörerna Spekulerar - Japans årliga Hanami:
   • Redaktörerna reflekterar över egna Hanami-erfarenheter 
   • Lars reder ut begreppen: Var kommer denna trevliga tradition från egentligen? Hur har den påverkat japansk kultur och kreativitet, och inte minst tankar om livets mening? Han passar även på att läsa upp och förklara en känd Hanami-Haiku. Få japaner, och ännu mera så västerlänningar, känner till att tack vare engelsmannen Cherry Ingram räddades sakura-sorten Taihaku kvar i Japan
   • Göran reder ut fakta och myter om japanska Sakura, som körsbärsblommorna heter på japanska . Hur många sorter finns det egentligen? Hur kan man bestämma vilken sort det är? Är dom vita eller rosa? Blomningens spridning från söder till norr i Japan är imponerande tidsexakt förutspådd av Japans väderlekstjänst. Och att även Hanami har blivit en exportprodukt från Japan
   • Alla redaktörer är imponerade av att nedskrivna rapporter om datum för körsblomningen i Japan finns sedan 800-talet! Och lite fundersamma över att det rapporteras att årets blomning i Kyoto är den tidigaste på de senaste ca 600 åren! Senast det var så tidigt var 1406! Klimatförändringar även då?
   • Hans svarar på frågan många ställer - Varför finns det så många japanska körsbärsträd i Kungsträdgården? Samtal med stadsplanearkitekt Aleksander Wolodarski ger svaret.


  Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


  Länkar av intresse (klickbara):


  • Mer om Japan:
  1. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
  2. Tokyo Inifrån (Kjell Fornander)
  3. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)


   Lyssna på Japanpodden

     

       Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


       Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

   I samarbete med ISDP