JP28 2021-04-19 Möt LiLiCo

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt: Nyhetssammanfattning; Intervju: Möt LiLiCo: Utan jämförelse mest kände svensk i Japan. Redaktörerna spekulerar: Vilken roll spelar de japanska fenomenen "Multi-National", "Talento", "Hafu", i det japanska samhället idag? Förväntningar och möjligheter som utlänning? Görans Spaning: Lodräta japaner.  (JAPANPODDEN 2021-04-19)

LiLiCo (LiLiCo)
LiLiCo (LiLiCo)
Mediakändisen LiLiCo (LiLiCo)
Mediakändisen LiLiCo (LiLiCo)
Brottaren LiLiCo (LiLiCo)
Brottaren LiLiCo (LiLiCo)

LiLiCo: Utan jämförelse mest kände svensk i Japan? (LiLiCo)

Naomi Osaka - The Tennis Star (tennishead)
Naomi Osaka - The Tennis Star (tennishead)
Yu Darvish - The Baseball Star (newyorktimes)
Yu Darvish - The Baseball Star (newyorktimes)
Edith Hanson - En tidig utländsk kändis i Japan (asiawiki)
Edith Hanson - En tidig utländsk kändis i Japan (asiawiki)

Framgångsrika "Hafu" och utlänningar i Japan (wikipedia, newyorktimes, tennishead)

Innehållet denna gång:


 • Nyhetssammanfattning: OS i Tokyo: Blir det pandemin eller folkopinionen som till slut sätter stopp för det hela?Smittotalen fortsätter att öka, och en majoritet av tillfrågade japaner vill inte ha det; LDPs partisekreterare Nikai säger att OS fortfarande kan stoppas beroende på hur smittoläget utvecklas; TEPCO får släppa miljontals ton radioaktivt vatten ut i havet vid Fukushima: Regeringen ger klartecken eftersom lagringsplatser på land har tagit slut. Alla länder runt Pacific Ocean är i uppror och vill stoppa att det sker; Japanska rederiet Mitsui OSK siktar på klimatsneutrala transporter till 2050: Samarbete med NipponSteeel ska ge klimatvänlig metangas som framtidens drivmedel för fartyg; Hideki Matsuyama vinner Master 2021: Första gången en japan vinner denna ärorika tävling.  


 • Tema -Utlänningar framgångsrika i Japan:
  • Möt LiLiCo - I särklass mest kända svensk i Japan: LiLiCo, berättar om sin fantastiska resa från totalt okänd i Sverige till en av de mest kända TV- och Radiopersonligheterna i Japan. Som LiLiCo har hon blivit superkändis i Japan och har byggt en mycket framgångsrik karriär med egna program i radio och TV. Dessutom är hon en av landets mest efterfrågade musikalartister, och var under en kort period professionell brottare! 
  • Redaktörerna Spekulerar - Talento, Hafu, och utlänningars möjligheter och förväntade roll i underhållningsindustri och samhälle:
   • Japaner har ofta förväntningar på utlänningar att vara sk "Agent Of Change", dvs göra saker som japanerna själva inte förmår. Använd din utländska profil, och säg de sanningar som behöver sägas. Var den utlänning du är, försök inte bli en dålig japansk kopia
   • Multinationella kändisar, till skillnad från förr, har en viktig roll i dagens Japan, titta på tennisspelaren Naomi Osaka som trots att hon bor i USA, har medborgarkap där men även i Japan, anses vara en nationell stolthet och företräder Japan på den globala arenan
   • En föregångare var Edith Hanson, som på Kansai-dialekt tog Japan med storm
   • Hur viktigt är det att kunna japanska? Mycket, om du har energin och tiden att lära dig. Och att lära sig alla nödvändiga Kanji, dvs kinesiska tecken, är en stor utmaning i sig. Som utlänning är du förlåten, och uppskattad, även om din japanska inte är helt perfekt
   • Men det finns inga krav på att kunna japanska för att åka till Japan och får stor behållning. Kroppsspråket är minst lika viktigt, och inte minst att kunna en del grundläggande ljud, så klara man sig långt!
 • Görans Spaning - Lodräta japaner: Japanska nationalsjälen går hellre på djupet och vill gärna kunna allt i sin nisch, snarare än lite om mycket


Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


Länkar av intresse (klickbara): • Mer om Japan:
 1. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
 2. Tokyo Inifrån (Kjell Fornander)
 3. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)


  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP