JP64 2023-02-12 Tokyos subkulturer

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt (JAPANPODDEN 2023-02-12):


 • Intervjuer & Kommentarer - Tokyos Subkulturer:
  • Japapoddens Jon Thunqvist spenderar en kväll med kulturjournalisten och TV-producenten Erik Augustin Palm i Koenji, Eriks hemmatrakter i Tokyo
  • Området Koenji i Suginami Ward, ca 30 minuter med Chuo Line rakt västerut från Tokyo Station, är känt för sina mysiga restauranger, barer, en livlig undergroundscen och subkulturer av alla möjliga slag. Jon träffade Erik på Koenji-knutpunkten @substore.tokyo, en kombination av bar, café, skivbutik, klubb och konsertlokal

  • Vad är det som driver dessa människor så långt bort från den traditionella bilden av den lågmälde och regel-lydiga japanen
  • Japanpoddens redaktörer har sina egna erfarenheter och ideer


 • Nyheter:

  • Från och med den trettonde mars slopas det obligatoriska kravet på att bära munskydd i Japan. Enligt regeringen har spridningen av covid-19 nu sjunkit till så låg nivå att kravet inte längre är befogat. Sjukdomen klassas numera på samma skala som säsongsinfluensa. 

  • Centralbankschef Haruhiko Kuroda lämnar sin post i april - ersätts av Kazuo Ueda som redan sitter i styrelsen för Bank of Japan. När beskedet blev känt steg den japanska yenen kraftigt i förhållande till andra valutor, främst den amerikanska dollarn. 

  • En kinesisk medborgare köpt mark på en obebodd ö i Japan - Yanaha . Att en kinesisk privatperson nu på eget bevåg köper en del av vad som är japanskt territorium ses inte med blida ögon av Tokyo, trots att det är fullt lagligt för utlänningar att köpa mark i Japan.

  • Yakuzan har sitt eget softbollslag. Laget består av före detta medlemmar i yakuzan - alltså den organiserade brottsligheten. 


Allt detta att lyssna på, och mer därtill i detta avsnitt av Japanpodden


Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


Länkar av intresse (klickbara):


 1. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
 2. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)
 3. Nippon.com - Shareing Japan, as it stands today (nippon.com)
 4. JAPAN THIS! - Exploring Tokyo one place name at a time

    

  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP