JP65 2023-03-05 Social Media i Japan

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt (JP65) (JAPANPODDEN 2023-03-05):


 • Intervju & Kommentarer - Sociala Media i Japan:
  • Sociala medier i Japan  - hur används dom, vem använder dom och varför.

  • Japanpodden kopplar upp mot Dag Klingstedt på plats i Tokyo, för att höra det senaste i ämnet.

   Dag Klingstedt, mångårig tokyobo med goda insikter i teknik och allt som har med internet att göra. Idag

   Dag berättar och förklarar att i Japan är Facebook och Instagram inte ens i närheten av förstaplatsen -  det är istället en koreansk-japansk applikation som heter LINE.   Redaktörerna funderar och kommenterar över den annorlunda situationen i Japan

 • Hur läser japaner sin tidning på Tokyos överfulla tåg?
  • Göran förklarar och kåserar om hur det är att resa med Tokyos tunnelbanor och tåg som varje dag transporterar ca 9 miljoner människor, dvs nästan hela Sverige befolkning (!), och hur dagens telefoner och sociala medier utplånat en för Japan unik teknik - hur man läser sin papperstidning på ett sprängfyllt tåg
 • Nyheter:

  • Äntligen överens? Japan och Sydkorea närmar sig en uppgörelse i den känsliga frågan kring ersättning för övergrepp begångna under andra världskriget. Japanska Nippon Steel och Mitsubishi Heavy Industries sägs vara beredda att bidra till en fond som ska dela ut stipendier till studenter från de två nationerna. 

   Just de två utpekade företagen drogs inför rätta i Sydkorea 2019 sedan anhöriga till de koreaner som tvångsrekryterades till den japanska rustningsindustrin begärt kompensation och en offentlig ursäkt.

  • Naturen tar tillbaka Fukushima: Mars 11 har 12 år passerat sedan kärnkraftkatastrofen i Fukushima. Förvånade forskare rapporterar att förekomsten av vilda djur i de drabbade områdena har ökat dramatiskt. Särskilt är det vildsvin, svartbjörn, tvättbjörn och vilda apor av arten makaker som tagit över de områden som övergivits av människan till följd av de förhöjda halterna av radioaktivitet. Mätningar som gjorts på infångade och avlidna djur visar att förvisso har förhöjda halter av radioaktiva partiklar i blod och benmärg, men att dessa ligger under satta gränsvärden. 

  • Extremt låga födelsetal i Japan - Från bekymmersamt till illavarslande: Födelsetalen i Japan fortsätter att sjunka. Enligt ny statistik från Socialdepartementet föddes 770 000 barn under 2022 - det är första gången sedan mätningarna började 1899 som det fötts färre än 800 000 barn. Enligt tidigare prognoser skulle den rekordlåga siffran nås först 2030 och nu späs oron på över hur Japan ska hantera de demografiska svängningarna.  
  • Något för Sverige att titta på - Elpristak i Japan! Industridepartementet har aviserat att man inte kommer att gå med på de höjningar av elpriset som kraftbolagen ansökt om att få göra framöver.I ansökningarna varierar höjningarna mellan 28 och 45 procent baserat på stigande bränslepriser. Industridepartementet vill att kraftbolagen istället för att lägga kostnadsökningarna på konsumenterna borde se hur man kapa kostnaderna internt i företagen. 


Allt detta att lyssna på, och mer därtill i detta avsnitt av Japanpodden


Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


Länkar av intresse (klickbara):


 1. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
 2. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)
 3. Nippon.com - Shareing Japan, as it stands today (nippon.com)
 4. JAPAN THIS! - Exploring Tokyo one place name at a time

    

  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP