JP68 2023-05-01 Japanstipendier

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt (JP68) (JAPANPODDEN 2023-05-01):


(1) Årets ceremoni för utdelning av Japanstipendier

 • I dagens podd ska vi träffa några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut.

 • Japanpodden var såklart på plats i Stockholm och träffade några av de lyckliga stipendiaterna. Platsen är Nya Sällskapets lokaler nära Kungsträdgården i Stockholm och den årliga stipendieutdelningen där ett gäng lyckliga studenter fick ta emot stipendier för att resa till Japan och förkovra sig, Japanpodden var förstås på plats och minglade med de lyckliga.

 • Japanpoddens Jon har pratat med några av de studenter som fick ta emot stipendier för att åka till Japan och förkovra sig i olika ämnen.


(2) "Ugglemannen". En av de generösa donatorer som gör stipendieverksamheten möjlig

 • Göran Edman berättar en fascinerande historia om Shizu Matsumura, en av de generösa donatorerna som varje år skänker pengar.


(3) Nyheter: Jon Noterar & Kommenterar

 • Är pandemin äntligen över? Ja, den frågan kan från och med nu besvaras med ett rungande ja. Även i Japan har de sista gränskontrollerna hävts. Och man behöver inte längre kunna visa upp ett vaccinationsintyg eller negativa PCR-test. Fritt fram att resa in med andra ord. Dock med den brasklappen att kommer du med en förkylning och hostar och snorar redan på flygplatsen så är risken stor att du blir tvungen att åtminstone ett covidtest. Och är det positivt så blir det av allt att döma några dagar i karantän. Tvånget att bära munskydd tas också bort, men rekommenderas alltjämt när man vistas i trånga utrymmen som exempelvis fullsatta tunnelbanetåg. 
 • Rekordlång Golden Week i år: Årets Gyllene vecka var rekordlång, totalt 10 dagar inklusive veckoslut. Tåg och flyg utsålda och på motorvägarna kring de stora städerna så uppstod långa köer av semesterfirare som vill ut och resa. Turistindustrin har gått på knäna under pandemin och där är det förstås extra välkommet att folk äntligen kan börja resa igen. 
 • Byggboom i Tokyo av sällan skådat slag. Men det är inte alla projekt som möts med applåder. Ett storaskalig exploatering av parken Jingu Gaien i centrala Tokyo har mött hårt folkligt motstånd. Men än 200 000 människor har skrivit på namnlistor för att stopp byggandet av två stykcen 180 meter höga skyskrapor i parken. Och dessutom vill byggherren riva en anrik basebollarena. Några har beskrivit det som att de styrande i New York skulle ge klartecken till att bygga skyskrapor i Central Park.
 • Fortsatt svag yen: Trenden med en svag yen ser ut att hålla i sig, också under den nye cantralbankschefen Kazuo Ueda. Nyligen noterades 150 yen gentemot euron vilket är den lägsta nivå sedan 2008. Alltfler bedömare talar dock om att en räntehöjning är på gång och det skulle isåfall sannolikt stärka yenen gentemot andra valutor. Men fram till dess är det förmånligt för besökare som komma till Japan. Men får helt enkelt mer yen för sin utländska valuta.   Allt detta att lyssna på, och mer därtill i detta avsnitt av Japanpodden


  Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


  Länkar av intresse (klickbara):


  1. Läs mera om Studier och Stipendier i Japan: Studier och stipendier - Japanska Ambassaden i Sverige
  2. Läs mera om alla stipendiedonatorer och stiftelser: Donors - Sweden Japan Foundation
  3. Webbinarium om studier i Japan: Utlandsstudier.se (Johan Asplund)

  4. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
  5. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)
  6. Nippon.com - Shareing Japan, as it stands today (nippon.com)
  7. JAPAN THIS! - Exploring Tokyo one place name at a time

      

   Lyssna på Japanpodden

     

       Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


       Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

   I samarbete med ISDP