JP69 2023-05-18 Trippelentrepenören Anton och G7-möte i Hiroshima

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt (JP69) (JAPANPODDEN 2023-05-18):


(1) Intervju med Trippelentrepenören Anton Worman: Modell, YouTuber, och Renoverare av Akiya

 • Anton Wormann från Stockholm är en mångsysslare som sedan nästan fem år tillbaka är bosatt i Tokyo där han, bland mycket annat jobbar som modell, gör Youtubevideos och renoverar så kallade Aki-ya - alltså övergivna hus. Hela Japan dräller av dom - hus som kan ha stått tomma i decennier för att ingen orkat eller velat ta sig an dom.  

 • Hans Rhodiner träffade den energiske unge mannen i hans nyrenoverade Akiya mitt i Tokyo 

 • Finns massor mera om och av Anton på  hans YouTube-kanal: Anton Channel


(2) Japanpoddens Redaktörer Kommenterar och spekulerar om G7-mötet i Hiroshima

 • Ett möte som inte liknar något av de tidigare
 • Premiärminister Kishida och President Biden tog tillfället att visa på Japans och USAs ledande roll att ena den fria världen mot Kina och Ryssland
 • Ukrainakriget liksom det oroliga läget kring Taiwan dominerade samtalen och de två ledarna enades om att göra gemensamma ansträngningar för att fortsätta stötta Ukrainas kamp mot den ryska invasionsmakten. 

 • Joe Biden är den andra amerikanske sittande presidenten att besöka Hiroshima. Den förste var Barack Obama 2016.


(3) Nyheter: Jon Noterar & Kommenterar

 • Kraftbolaget Tepco släpper ut stora mängder spillvatten från kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi i havet. Utsläppet sker senare i sommar, trots både inhemsk och utländsk kritik. Vattnet innehåller partiklar av det radioaktiva ämnet tritium. Även om halterna av tritium ligger under satta gränsvärden så är det många som fruktar att tritiumpartiklarna kommer att nå oss människor genom fisk och skaldjur som fångas i havet utanför det drabbade kärnkraftverket. 

 • Den styrande regeringskoalitionen lägger fram ett lagförslag som skulle ge ett visst skydd för personer som tillhör sexuella minoriteter. Den nya lagen innebär dock inte ett uttalat förbud mot diskriminering, utan talar snarare om att LGBTQ-personer och andra minoriteter  inte “bör” utsättas för särbehandling. Japan är det enda G7-land som inte stiftat lagar som skyddar sexuella minoriteter eller tillåter samkönade äktenskap. 

 • Den kände kabukiskådespelaren Ichikawa Ennosuke IV har lagts in på sjukhus efter att han påträffats svårt medtagen i sitt hem i Tokyo. Enligt polisen kallades man till bostaden på torsdagsmorgonen och hittade då den 47-årige skådespelaren i ett av sovrummen. I huset påträffades också hans både föräldrar, bägge dödförklarades senare på sjukhus. Enligt källor till dagstidningen Japan Times finns uppgifter om att Ichikawa ska ha försökt begå självmord.Allt detta att lyssna på, och mer därtill i detta avsnitt av Japanpodden


Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


Länkar av intresse (klickbara):


 1. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
 2. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)
 3. Nippon.com - Shareing Japan, as it stands today (nippon.com)
 4. JAPAN THIS! - Exploring Tokyo one place name at a time

    

  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP