JP70 2023-06-04 Johan Nordström - Professor i japansk filmhistori

Mitt i Asien

I samarbete med Sweden Japan Foundation

I Detta Avsnitt (JP70) (JAPANPODDEN 2023-06-04):


(1) Japansk film: Intervju med Prof Johan Nordström

 • Japansk film fortsätter sitt segertåg över världen och har vunnit flera priser vid internationella filmfestivaler, nu senast i Cannes. 

 • En som har järnkoll på japansk film ärJohan Nordström, professor i film vid Tsuru-universitetet som ligger i Yamanashi län i västra Japan, i närheten av Mt Fuji. Johan undervisar även varje fredag på Waseda Universitet mitt i Tokyo 

 • Och det var där Hans Rhodiner stämde möte med honom nyligen för att prata japansk film. 

 • Här hittar ni mera om Johan på Tsuru Universitet (japanska)


(2) Japansk Film: Redaktörerna Kommenterar & Rekomenderar

(3) Svärmor anländer till Slutstationen: Jordsättning på japanskt vis

 • Hans berättar om hur han följde med Svärmor på hennes resa till slutstationen - en traditionel japansk jordsättningsceremoni vid familjegraven i Sapporo


(4) Nyheter: Jon Noterar & Kommenterar

 • Den tropiska stormen Mawar slår till mot Japan med full kraft:  Mer än två miljoner människor uppmanades att evakuera eftersom stormen orsakade stora översvämningar på flera håll. Värst drabbat var staden Hamamatsu där det föll närmare 500 millimeter regn under ett dygn. Tåg och flyg ställdes in, och på Tokyostationen lät personalen strandade passagerare sova över i tågvagnarna. 

 • USA, Japan och Sydkorea inrättar ett gemensamt satellitövervakningssystem: Systemet ska kunna följa eventuella robotuppskjutningar från Nordkorea i realtid. Sedan januari har regimen i Pyongyang intensifierat sina robottester, något som skapat oro både i Tokyo och Seoul. 

 • Födelsetalet i Japan föll under 2022 till rekordlåga 1,26 barn per kvinna: För första gången sedan statistik började föras föddes färre än 800 000 barn under ett år. Samtidigt visar statistiken att dödstalet under 2022 uppgick till närmare 1,6 miljoner vilket innebär att Japans befolkning minskade med nästan 800 000 under 2022. Regeringen under premiärminister Fumio Kishida kommer att skjuta till motsvarande 280 miljarder svenska kronor per år under den kommande treårsperioden. Pengarna ska bland annat gå till kraftigt ökade barnbidrag och till stipendier som ska göra det möjligt att få betald  universitetsutbildning. Allra mest sjönk födelsetalet i Tokyo där det föddes 1,04 barn per kvinna. 

  Enligt beräkningar krävs ett födelsetal på 2,1 för att en befolkning inte ska minska.

 • Tokyobörsen nådde i fredags sin högsta nivå på 33 år: Precis som på New Yorkbörsen är det aktier i teknikbolag som lockar köpare och bedömare i Tokyo säger till dagstidningen Japan Times att det finns utrymme för ytterligare uppgångar eftersom den amerikanska centralbanken Federal Reserve signalerat att den kommer att pausa räntehöjningarna då inflationen tycks vara på väg att stabiliseras. Allt detta att lyssna på, och mer därtill i detta avsnitt av Japanpodden


Lyssnar-feedback: Hör gärna av er med frågor, kommentarer och ideer till info@japanpodden.se. Försäkra dig om att inte missa nya avsnitt av Japanpodden genom din prenumeration.


Länkar av intresse (klickbara):


 1. Japanbloggen (Dag Klingstedt) 
 2. Historiehallen - Japan ur ett historiskt perspektiv (rekishikan)
 3. Nippon.com - Shareing Japan, as it stands today (nippon.com)
 4. JAPAN THIS! - Exploring Tokyo one place name at a time

    

  Lyssna på Japanpodden

    

      Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt möjligt som har med Japan att göra.


      Japanpoddens redaktion:Göran Edman, Lars Vargö, Hans Rhodiner och producent Jon Thunqvist

  I samarbete med ISDP